من میتونم خیاط بشم ؟!!
اگر شما به پارچه و مد و لباس علاقه زیادی داشته باشید و شخص منظم و دقیقی هستید، این شغل مناسب شماست.
خیاط شخصی است که بر اساس سفارشات مشتریان به دوخت انواع لباس، پرده و … می پردازد. بعضی از خیاط ها به صورت فردی و برخی در کارگاه های خیاطی یا شرکت های تولید لباس، همراه گروهی از خیاط ها کار می کنند.
هنر خیاطی در بسیاری موارد با هنرهای دیگر مانند بافتنی، رودوزی، تکه دوزی، قلاب بافی، سنگ دوزی، مروارید دوزی و … در ارتباط است.
یک خیاط باید انواع پارچه را شناخته و در دوخت ودوز مهارت داشته باشد. همچنین داشتن خلاقیت و مهارت در طراحی برای این شغل لازم است. در کنار همه این ها شاید بتوان داشتن تجربه را مهم ترین عامل موفقیت در شغل خیاطی دانست. هرچه خیاط تجربه بیشتری داشته باشد، در کارش موفق تر خواهد بود. برای ورود به این شغل می توانید آموزش رسمی دیده و مدرک معتبر دریافت کنید.
ساعت کار خیاط اصولا تمام وقت است. البته برای برخی سفارشات و در برخی زمان های سال مانند اعیاد، ساعات کاری او بیشتر و فشرده تر خواهد شد. به طوری که گاهی در شب ها و روز های تعطیل نیز مجبور به انجام کار می شود.
معمولا یک خیاط از طرح های جدید در کارش استفاده میکند به طور کلی خیاط وظایفی دارد که در ادامه این مقاله به آن أشاره مختصری میکنیم:
توافق با مشتری درباره نوع پارچه و مدل لباس یا پرده، گرفتن اندازه مشتری، تعیین زمان و هزینه لازم برای سفارش مشتری، ایجاد طرح (مطابق نمونه های موجود یا ایجاد طرح های جدید)، تهیه الگو، برش پارچه و دوخت اولیه، انجام پرو اولیه، دوخت نهایی سفارش مشتری و تحویل آن و البته گاهی اوقات مشتریان برای تعمیر لباس ها به خیاط مراجعه می کنند.
خیاط معمولا زمان زیادی را برای یافتن مدل های جدید از مشتریان، مجلات، بروشورها، کتاب های ژورنال، نمایشگاه ها و … صرف می کند.
یک خیاط خوب و حرفه ای چه ویژگی هایی دارد؟
در برش الگو مهارت داشته باشد، شناختی کلی از انواع پارچه ها و ویژگی های آنها داشته باشد، باید در دوزندگی مهارت عالی داشته باشد، علاقه زیاد به طراحی، دوخت و مد و آگاهی از جدید ترین نوع آنها داشته باشد. همچنین توجه به علایق و گرایش های مشتریان، خلاقیت و قدرت تجسم طرح ها، مهارت ارتباطی مناسب در مقابل مشتریان، دقت و توجه به جزئیات، توانایی حفظ تمرکز در ساعات کار طولانی، ظاهری خوب و پسندیده، داشتن پشتکار و تجربه، داشتن نظم و مدیریت زمان برای تحویل به موقع سفارشات، داشتن سلامت جسمی نیز از مهمترین ویژگیهای یک خیاط خوب و حرفه است.
حال شاید سوالی برایتان پیش آمده باشد که برای خیاط شدن از کجا شروع کنیم؟
برای اینکه آموزش حرفه ای در این شغل ببینید پس از گذراندن سال اول دبیرستان وارد رشته خیاطی شاخه کار و دانش (گرایش های لباس زنانه، لباس شب و عروس، دوخت های تزئینی، وسایل منزل،ضخیم دوزی، ظریف دوزی، لباس مردانه) یا فنی و حرفه ای (رشته های طراحی و دوخت) شوید.
افرادی که علاقه مند هستند با هر سن و تحصیلاتی می توانند به آموزشگاه های خیاطی زیرنظر سازمان فنی و حرفه ای مراجعه و با گذراندن دوره های خیاطی مدرک معتبر دریافت کنند.
در کنار همه این مواردی که گفته شد، روش استاد و شاگردی نیز برای یادگیری این شغل امکان پذیر است.
بازار کار برای یک خیاط چگونه است؟
خیاط می تواند برای کارگاه های خیاطی کوچک، تولید کنندگان لباس، شرکت های طراحی مد لباس و سایر مراکز مرتبط کار کند.
خیاطان علاقه مند و توانمند با داشتن تجربه و سرمایه کافی می توانید به طور مستقل کار کنند. به عنوان مثال می توانند کارگاه های خیاطی راه اندازی کنند و یا حتی در خانه به خیاطی بپردازند. همچنین می توانند با گذراندن موفق آزمون مربی گری و دریافت مجوز از وزارت کار، آموزشگاه خیاطی تاسیس کنند و به عنوان مربی آموزش دهند.
میزان درآمد یک خیاط به چه صورت است؟
درآمد خیاط ها می تواند بسیار متفاوت باشد. میزان تجربه، مهارت و نوع کار خیاط در تعیین میزان درآمد او موثر است. هر چه فرد توانمندتر و ماهرتر باشد، سفارشات بیشتری گرفته و درآمد بهتری خواهند داشت. از طرفی خیاطی که در یک کارگاه کوچک مشغول به کار است، با خیاطی که به صورت صنعتی و وسیع کار می کند، درآمدهای متفاوتی می توانند داشته باشند.
دیدگاهها